Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2015 09:13 - От "Осанна!" до "Разпни го!".
Автор: borlinov Категория: Спорт   
Прочетен: 2699 Коментари: 1 Гласове:
1



  Страстната седмица е последната от живота на Исус Христос. Тя започва с тържественото Му влизане в Йерусалим, преминава през разпъването Му на кръст и завършва с възкресението Му. Колко много този сценарий прилича на пребиваването на някой треньор начело на националният ни отбор по футбол! Пътят от върха до дъното е толкова кратък! Прекалено кратък! В последните години едно и също нещо се случва с националните ни селекционери. Назначават ги с обещание за промяна, правят силен мач срещу силен отбор, а след това всичко рухва. Но нека преминем през Страстната седмица ден по ден, а след това да се опитаме да открием проблема.

 Велики понеделник. На този ден Исус влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Изгонва ги, и им казва, че това е място за молитва, а не пазар. Така започва и първият етап на всеки селекционер на националите ни. Изгонва ненужните играчи( по-точно не им праща повиквателни), и им обяснява, че да се облече бялата фланелка е чест и гордост. И в името на България трябва да пренебрегнат личните си мотиви. Да загърбят неразбирателствата със съотборниците си и за 90 минути да бъдат колектив.

 Велики вторник. Христос проповядва в храма за последен път. Дава своите последни наставления. Селекционерът на националната гарнитура налага собствените си разбирания за футбол и методиката, която смята за най-добра в тренировките. Разбира се доколкото това е възможно, защото има и много странични фактори- като мениджърски и клубни интереси, опити  някой друг да дърпа конците, а треньорът да е просто марионетка и т.н. Опитва се да накара играчите да дават най-доброто от себе си. Така като правят за клубните си отбори.

 Велика сряда. В този ден Исус Христос е посетен от покаялата се грешница, която в притеснението си чупи съд с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря с Апостолите, там Той казва, че един ще го предаде. Националният селекционер е посетен от покаял се грешник. В този случай Ивелин Попов, който изпусна дузпа срещу Малта и така катализира неизбежната катастрофа. Треньорът на лъвовете провежда среща с „разбирачи“ като Боби Михайлов, Лечков, Кирил Домусчиев и т.н. Заедно умуват върху играчите и качествата им, като всеки гони лични интереси. Никой не го интересува общата кауза. Там селекционерът казва, че някой ще го предаде. Не знае кой, защото не е Божият син, но просто знае, че това е неизбежно. Винаги така става.

 Велики четвъртък. На този ден е произнесена смъртната присъда на Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. Националният отбор прави слаб мач след обещаващото начало, а после и още един. И „смъртната присъда“ е произнесена. Потвърдена е от Борислав Михайлов. Всъщност слабите мачове са резултат от тенденция, за която ще стане дума по-късно. А добрите, като съботния срещу Италия са просто инциденти.

 Разпети петък. Това е денят на великите страдания на Исус. Той приема смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, бит, накичен с трънен венец и накаран да носи кръста си до Голгота. Където е разпнат между двама разбойници. След слабите мачове треньорът на трикольорите бива оплюван от всички медии, футболисти и треньори. Той смирено приема съдбата си да бъде унижаван и да бъде изкупителна жертва. Всичко приключва с поредният крах. Пак не сме на голям форум, пак се търсят виновни. Сякаш има някаква цикличност.

Във Велика събота Божият син бива оплакван от Света Богородица и други жени. А след това възкръсва на Великден. До тук обаче не се стига при националният ни отбор и неговия водач. При нас се стига само да Разпети петък. Няма оплакване, защото на никого не му пука. Поредният провал. Да не говорим за възкресение. Просто селекционерите се сменят като носни кърпички, стигат до петък и това е! Къде тогава е проблемът? Защо няма възкресение?

 Няма нужда да обяснявам, че не треньорите са виновни. Те разполагат с конкретен ресурс(български футболисти)- каквото има, това е. Селектират най- доброто. Проблемът не е и във футболистите. Играят колкото могат, дори не на 100%, защото най-добрите ни играчи просто нямат конкуренция. Дори и да направят слаб мач, мястото им е гарантирано. Няма конкуренция- няма развитие. И тук стигаме до проблемът, а той е в българските школи. С децата и юношите не се работи правилно, а с тези, които е работено просто не им се дава шанс за изява. А без мачове, колкото и да е талантлив някой, няма как да стане добър колкото сънародника си от Германия.

 Спешно има остра нужда от промяна, защото не само футболът, но и държавата ни умира. Промяна в манталитета, методиката на тренировки. Всичко е измислено вече, просто трябва да копираме схемата от най-добрите. Българите винаги си мислят- „Абе ти акъл ми не давай, аз си знам.“- но ако така продължаваме няма да има Великден за българският футбол. Желая успех на Ивайло Петев, но за да видим реален такъв, трябва много по-генерална промяна. А като говорим за най-светлият християнски празник- желая ви да бъдете здрави, обичайте себе си, ближния си и вярвайте в промяната и в доброто. Защото както е казал Христос- „ Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина : Премести се от тука там, и тя ще се премести“.

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. panazea - Гледам с интерес футбол .
11.04.2015 00:41
Първо беше Гунди и всеки удар с глава беше гол. Рядко се ражда такъв талант.
После наблюдавах нашите на първенството 1972г. Какво да кажа , много се стараха , но толкова си можеха. Германците си имаха Бекенбауер , Зеелер , Гребовски , а бяха поставили Мюлер до вратата и му подаваха , за да стане гол мойстор. И италианското катанаджо видяхме и бразилците.
След това пуснаха наши футболисти да играят в чужди отбори и те направиха чудо. 1996 година един отбор юнаци изправи на крака цял свят.
Не съм голям специалист , а само зрител. Смятам , че нашите трябва да играят и в чужбина , нещо като специализация , и тогава биха имали световно ниво.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 185842
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031