Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2015 11:50 - Хората и парите
Автор: borlinov Категория: Спорт   
Прочетен: 1963 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 15.04.2015 12:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Футболът е най-великата игра, която помага на децата да станат истински мъже. На терена всички са равни- бели и черни, бедни и богати.“ Димитър Бербатов

 Футболът е променил и продължава да променя животите на хиляди хора. Това е един безспорен социален феномен. Събира и разделя, води до обич и омраза. Благодарение на този спорт Златан Ибрахимович, който е събирал бирени кутийки и ги е продавал за да си купи храна, е станал мега звезда. Луис Суарез е нямал пари за обувки и е играл бос. Днес е един от най-добрите и най-богати футболисти. Алексис Санчес е миел коли за да изкарва нещо за семейството си. Сега Арсенал му плащат 140 000 паунда на седмица. Всички тези играчи са започнали от дъното и са стигнали върха. Тези хора не са получили нищо наготово. Заслужили са си всичко.

 Но днес няма да говорим за тях. А за Мартин Йодегаард. Рекордьор за най-млад играч взел участие в квалификации за Европейско първенство. Едва 16 годишен той подписа договор с Реал Мадрид за 80 000 паунда на седмица. И не! Той не е като играчите , за които говорех досега. Мартин е от друга порода. Пример за това в какво не трябва да те превръщат големите пари.

 Сега ще кажете да, ама парите не променят хората, а само показват какви са всъщност. Това е така. Но тази поговорка не е универсална. Тя не важи за деца! Защото парите няма как да покажат същността на човек, който все още не е изграден като личност. Тъй като самият той не знае своята същност, не може да се самоопредели. Разбира се това изобщо не интересува големите рекламни агенции, мениджъри, агенти и компании, които лапнаха сочната хапка наречена Мартин Йодегаард. Оплетоха го в паяжините си и вече изкарват милиони от него. Че кой не би! След като детето чудо вече играе в един от най-добрите отбори в света, седи рамо до рамо с Роналдо, Бейл, Хамес. Мечтата на всяко дете. Всички му обещават големи пари, коли, жени, слава, реклами. Ами футбол?

 Сега ще се върнем пак назад в текста. Прочетохте ли добре? 80 000 седмична заплата на 16 годишен. И ако първия път, когато сте прочели това сте си помислили, че съм объркал, ами не! Не съм. Осемдесет хиляди. Осем и още четири нули. За тези пари можете да си купите Мерцедес, 114 000 шоколада „Милка“, 320 000 кафета от уличен автомат или направо 230 улични автомата за кафе. Пресметнете си годишния доход. Колко време трябва да работите за тези пари? Всичко вече е маркетинг и бизнес.

 Миналата седмица излезе новината, че Мартин Йодегаард е изпратен във втория отбор на Реал Мадрид. Разсърдил се на треньора Зинедин Зидан. Да същият този Зидан, спечелил Европейско, Световно, Шампионска лига и още поне 2 тона трофеи. Та, Мартин се разсърдил и отказал да играе за дублиращият тим на Реал. Под нивото му е. Той е вундеркинд. На всичкото отгоре отказал и да тренира. Ходел на тренировка само преди мач. Един път в седмицата. Аз си мислех, че това го има само в аматьорските дивизии в България. Йодегаард е обиден на света, а испанските медии говорят, че е разглезен и мързелив. Какъвто, разбира се, не е бил преди да започне да взима 80 000.

 Футболът е най-великата игра, която прави от децата истински мъже. Освен ако не започнете да им давате по 80 бона докато са деца.  Тогава стават разглезени и недоволни лигльовци. На терена всички са равни- бели и черни, беди и богати. Е да, ама не. Богатите са си богати, бедните са си бедни. Едни купуват футболисти за 100 милиона, други нямат пари за бензин за клубния автобус. За расизмът пък да не говорим изобщо.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Какво представлява Шампионската лига?
17.04.2015 10:43
22- ма добре дрогирани милионери си правят ташак с милиони абдали.
цитирай
2. borlinov - Не бих бил толкова краен в оценката ...
21.04.2015 12:12
Не бих бил толкова краен в оценката си, но е факт, че футболът е повече бизнес, отколкото спорт. Големите маркетигови компании се възползват максимално от любовта на хората към играта. Но всичко това е резултат от глобализацията. Средна класа вече няма. Всички са или много богати или много бедни. Същото е и във футбола- едни дават милиони евро на деца, други нямат пари за бензин за клубния автобус...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 185971
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031