Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2015 13:04 - С колкото по-големи букви е изписано, толкова по-малко истина има в него.
Автор: borlinov Категория: Спорт   
Прочетен: 1640 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 29.04.2015 13:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Живеем във времена, в които четвъртата власт е по-силна от всякога.  Времена, в които доброто и злото напредват с еднакви средства. Борбата за мир се води с бомби. А тази срещу тероризма ражда още терористи. И в целия този безпорядък медиите и социалните мрежи допринасят с мнения, използвани като факти, недоказани твърдения и предположения за всичко. Всички знаят какво се е случило на борда на катастрофирал самолет, ама в цял свят се разпространи снимка, която изобщо не е на пилота. Да, благодарение на медиите и социалните мрежи влязоха доста промени в закона, но благоприятното влияние е нищо в сравнение с информационния блювоч, който ни залива ежедневно.

 Наскоро излезе една новина, която засяга предимно феновете на спорта. В частност леката атлетика и футбола. Същата тази новина предизвика скандал между феновете и обиди доста лекоатлети, в частност спринтьори. Заглавието на материала, за който говоря е следното: „Ектор Белерин е по-бърз от Юсейн Болт!“. За тези, които не знаят-Ектор е играч  на футболният отбор Арсенал. Новината със сигурност привлича окото, в това няма спор. Изкушава да я прочетеш, но дотук. Нека само се замислим върху заглавието. 20 годишен футболист е по-бърз от  най-бързия човек на планетата. Възможно ли е това? Според хиляди души, които са прочели статията това е така. А още милиони, които са се подвели по примамливото заглавие са напълно объркани.

 В статията се казва, че на тренировка Белерин е пробягал дистанцията от 60м. за 4.42 сек., което сравнено с рекорда на Юсейн Болт от 2009 е по-бързо, когато ямаецът е бил на 60-я метър. И ако си мислите, че това е излязло в някое долнопробно издание, съвсем грешите. Освен, че беше споделяно, харесвано и туитвано в социалните мрежи милиони пъти, от „Евроспорт“, и от още куп престижни медии също изразиха мнение по въпроса. А на всичкото отгоре Европейският шампиона на 60м на закрито Ричард Килти се почувства обиден от цялата тази история и каза, че е готов да се обзаложи на 30 000 паунда, че ще победи Ектор Белерин и който и да било друг футболист, на каквато и да било дистанция. Един единствен пост в мрежата, бе разпространен от медиите, и милиони хора започнаха да спорят и да коментират. Дори елитни спортисти се скараха помежду си.

 А сега нека се замислим. Спринтьорите са хора, които всяка сутрин се будят с мисълта да стигнат от точка А до точка Б максимално бързо. Те живеят за това, тренират за това. Техниката им на бягане е перфектна. Тренировъчната им програма е базирана изцяло на това да стават по-бързи. При футболните тренировки се набляга на съвсем други качества. Освен чисто индивидуални като тактическа грамотност, игра във въздуха, техника, удари, комбинации, статични положения, общо физическа подготовка и на отборни- тактика в атака и защита, движение по терена и т.н. Футболът е много по-комплексен спорт и никой футболист не отделя толкова много време да развива само едно качество. Няма как футболист, колкото и талантлив и обещаващ да е , да бъде по-бърз от спринтьор,  това е просто невъзможно.

 Да, някои хора ще кажат, че докато има будали, ще има и тарикати. И че всеки средно интелигентен човек или такъв,  който има някакво понятие от спорт няма как да повярва на подобна глупост, и донякъде ще са прави. Но все пак малко отговорност няма да е излишна. Единствения извод, който човек може да си направи е, че просто трябва да проверява няколко източника на информация и винаги да поставя всичко под съмнение. Това че нещо е излязло по медиите не го прави истина. Още повече, че с колкото по-големи букви е изписано заглавието, толкова по-малко истина има в него.

           



Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Браво!
30.04.2015 19:52
Добре се ориентираш в джунглата !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 185842
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031