Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2015 00:05 - Дон Корлеоне пасти да яде
Автор: borlinov Категория: Спорт   
Прочетен: 2826 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 03.06.2015 00:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Дон Вито Корлеоне е измислен персонаж, който ни е добре познат от книгата на Марио Пузо- Кръстникът. Семейство Корлеоне, начело с Вито са в центъра на творбата на американския писател. На 12 години Вито се спасява от сицилианската мафия и заминава за Ню Йорк. Там се сдружава с млади гангстери. Постепенно около него се образува кръг от улични бандити, продажни полицаи, адвокати и т.н. Дон Корлеоне създава престъпната си империя като успява да поддържа мир в криминалния бизнес. Той не допуска конфликти и кървави мафиотски войни. Превръщането, обаче, на наркотрафика в основна дейност на някои групировки и отказа на Корлеоне да се занимава с подобна дейност, води до разпадане на мафиотската империя на италианеца и неговото покушение.

 За разлика от героят на Марио Пузо, моят герой днес не е измислен персонаж. Напротив, съвсем истински си е. За да бъда честен, дори геният на Пузо трудно би могъл да роди подобен герой. В сравнение с мафиотската организация на моя герой, тази на Дон Корлеоне е като банда от детската градина, която се бие с пръчки и стреля с фунийки. И за разлика от родения в Корлеоне мафиот, този е много по-гъвкав, безскрупулен, гениален и амбициозен, ламтящ за пари и власт. Оглавил е международна организация от 209 асоциации( повече от ООН).

 Филмът „Кръстникът“ ми е един от любимите. Образът на Вито е уникален. Но ако Марлон Брандо беше опитал да изиграе ролята на моят герой, просто нямаше да му се получи. Изобщо, филм за този човек не може да бъде направен, защото ще трябва да бъде хем с мафиоти, хем да е фантастика. А ако кажем на зрителите, че е по действителен случай, просто няма да ни повярват. Най-фантастичната мафиотска история, всъщност не е измислица, и в това е най-страшното.

 Днес, на 78 години той е най-могъщият спортен бос в света. Роден е в малко 7 хилядно градче в Швейцария. В продължение на 17 години той е главатар на най-печелившият мафиотски съюз на планетата. А от 40 години членува в него. Оцелява като гъбичка на фона на обвинения в корупция, афери и молби да се оттегли. Човекът, за когото говоря се казва Сеп Блатер, а разликата между ФИФА и мафията е, че едните не се избиват помежду си, но за сметка на това са много по-страшни.

 Историята на Сеп Блатер  във ФИФА започва през 1981 година, тогава той наследява главния секретар д-р Хелмут Кезер използвайки много подмолен трик. Жени се за дъщеря му, а след това го изритва от мястото му. През 1998 е избран за президент, като още тогава гръмва скандал. Пликове с по 50 000 долара са оставени на всички африкански делегати. Тогава Сеп Блатер казва, че това е „хуманитарна помощ“. От 1998-ма е абсолютно несменяем. Наскоро получи и 5 пореден мандат. Той разчиства всеки, който се изпречи на пътя му, а най-ярките примери са как се отърва от собственика на „Хюндай“- японски милиардер и от Мухамед Бин Хамам, който се опита да свали швейцареца от поста му, но набързо беше обвинен в корупция и отстранен завинаги от футбола.

 Защо Сеп Блатер е толкова силен? Освен безспорните му личностни качества, той е въдворил безкомпромисна йерархия и код на поведение във ФИФА. От 209 членуващи във ФИФА асоциации, близо 150 съществуват само и благодарение на финансиране от страна на централата, а това е голяма членска маса. Схемата на безскрупулния бос е базирана на семейни и приятелски връзки. Блатер контролира всичко чрез поставени лица и фирми и никога не е пряко обвиняван за нещо, въпреки че всички хора, които са били покрай него са съдени. През Блатер минават всички приходи от ТВ права, маркетинг и реклама, пакети за пътуване, спонсори и фирми изграждащи стадионите. Но най-голямата силна на Блатер идва от феновете. Футболът е най-масовият спорт на планетата, езикът, които най- много хора говорят и религията, която най-много хора изповядват.

 Да си домакин на Световни футболни финали безспорно е привилегия, освен това има и финансови дивиденти, както и страхотен пиар. Всички знаем, че политиката отдавна помпа футболната топка, така че като намесим и политически интереси и черното тото властта и влиянието на Блатер стават безбожни. Тук трябва да добавя и още нещо интересно, освен приходи от всички официални артикули, Блатер има контрол и над черния пазар на сувенири. Единственият човек, който може да отстрани този човек е той самият. Именно това направи Сеп Блатер вчера- оттегли се след поредния скандал, но този път със доказателства.

 Конкретните обвинения на ФБР и швейцарската полиция са: измами за 110 млн. долара свързани с провеждането на Копа Америка догодина и измами на стойност 150млн. свързани с провеждането на Световно първенство в ЮАР. По неофициални данни става въпрос за над половин милиард. А случаят, в който от ЮАР плащат 10млн., така че кандидатурата им да изпревари тази на Мароко е нищо, в сравнение домакинството на Катар, където целият изпълнителен комитет е подкупен. Доказателствата за корупция в мафиотския клан на този човек са безброй, паяжините, които е изплел не само са много, но и изключително сложни, без начало и край.

 Вчера Сеп Блатер официално се оттегли от поста си във ФИФА след близо половин век, с което единствено показа колко е умен и прозорлив, а и колко силен. Но дали пък не е прекалено късно. Ако доказателствата продължават да валят, всички от империята му ще гледат да се спасят. Всеки за себе си, преди да са потънали заедно с кораба. Моите извинения към Марио Пузо, но Дон Корлеоне пасти да яде пред Сеп Блатер. А най-интересното тепърва предстои, едно е сигурно- историята става все по-интересна и трудна за разплитане. Вече отдавна е задминала любимата ми мафиотска трилогия, а Сеп Блатер безспорно заслужава „Оскар“ или… „Златен скункс“…

 

 





Гласувай:
3


Вълнообразно


1. injir - Заслужава гьостерица.
03.06.2015 03:59
Заслужава гьостерица.
цитирай
2. apostapostoloff - Нещата отиват обаче натам, че
04.06.2015 13:40
дядката ще завърши живота си в затвора...
цитирай
3. borlinov - Затвор
04.06.2015 18:35
Ами, нищо чудно! Доста от приближените му хора започнаха да си изпяват песничката за да си спасят кожата. Още повече, че и акцията е показателна срещу корупцията.
цитирай
4. zuzi0550 - мафиотската организация ФИФА, е ...
07.06.2015 13:25
мафиотската организация ФИФА, е като зле организирана шайка крадци на дребно, сравнение с организацията от Ватикан.
цитирай
5. borlinov - Ватикана
07.06.2015 16:15
Ооо, много си прав тук! При ватикана говорим за схеми от друга вселена. Организацията във Ватикана е една от най-престъпните!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 185855
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031