Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2015 16:23 - Кръчмарска журналистика
Автор: borlinov Категория: Спорт   
Прочетен: 2242 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 09.12.2015 16:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Кубрат Пулев записа 22-ра победа в професионалната си кариера, втора поредна от както загуби с нокаут от Владимир Кличко и първа под ръководството на новия си треньор Ули Вегнер. Американецът Морис Харис, срещу когото Кубрат Пулев се изправи през уикенда на боксовата гала вечер в Хамбург, изобщо не успя да затрудни противника си. Кобрата влезе в мача агресивно и целеше само едно- нокаута. И го постигна! Личеше, че Харис е неподготвен за срещата, а на моменти дори не реагираше адекватно на атаките на Пулев.

 Срещата приключи за по-малко от две минути, след като Кобрата повали американеца с десен ъперкът в тялото. Краткото време, за което Пулев успя да победи, беше съвсем достатъчно коментаторът на двубоя да се издъни на няколко пъти. Нормално е човек да сгреши, но, когато си професионалист и имаш повече фактологични грешки отколкото Морис Харис грешки в защита, определено се забелязва. И това не е издребняване, а просто констатиране на фактите. Не е нормално за две минути да успееш да сбъркаш името на един от боксьорите, да използваш епитети, които не са на място, а песента, с която Кобрата излиза- AC/DC- Thunderstruck, да произнесеш като „Ейди“ ?! Всички тези грешки бяха комбинирани с гафовете в студиото, където гостът беше занемарил речника си някъде в нафталина на умствения си таван и накара много зрители да натиснат “mute“ на дистанционното или да сменят канала, чакайки мачът да започне.

 Да се допускат грешки е разбираемо, особено в живо предаване, но понижаването на качеството на журналистиката става все по-тенденциозно. И това го забелязват дори хора с непрофесионално око. Най-малкото е дразнещо, без значение дали човек гледа по телевизията футбол, баскетбол, бокс или какъвто и да било друг спорт. Коментаторите не трябва да са журналисти, които в продължение на 90 минути да могат да не спират да говорят, опитвайки да бъдат интересни с евтини поетични напъни, безпредметни сравнения и англицизми. Трябва да имат сериозна и специализирана подготовка не само в спорта като цяло, но и дълбоки познания в конкретния вид спорт. Защото има разлика от това да говориш каквото виждаш в продължение на една гала вечер, 3 гейма, 4 четвъртини, 90 минути и т.н, друго е едновременно с това да можеш да изказваш мнение, което да аргументираш и по един или друг начин да образоваш зрителя. Така че той да е имал полза от това, че е отделил от времето си. И освен забавление, получава  качество. Първото е нещо, което можеш да правиш и в кръчмата с приятели, а второто е истински професионализъм.

 Разбира се, спортовете са различни. Някои позволяват по-дългите и подробни коментари и анализи, други не, защото са по-динамични. Но без значение от вида спорт, общата култура, подготовката и професионализмът винаги си личат. И не, не заклеймявам коментаторите, които се опитват понякога да пречупват нещата. Напротив, именно те са сред най-добрите. Разликата е, че усещат нещата и знаят кога трябва да поднасят статистика и кога да казват нещо смешно или да импровизират.

 Голям проблем е, че ръждата на шуробаджанащината започва да прояжда спортната журналистика така, както направи и с българския спорт. И все повече хора получават дадена работа, защото имат влиятелни приятели или роднини. Това, за жалост, става за сметката на талантливи и амбициозни кадри. Резултатът е, че вътрешната конкуренция намалява, а с нея и нивото на продукта, който получаваме. AC/DC става „Ейди“, а Чили се превръща в Мексико[1]

Борислав ОРЛИНОВ

[1]  На 03.07.2014 Ивайло Ангелов от БНТ е коментатор на мача Бразилия-Чили. През цялото време той нарича чилийците "Мексико"




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. cecobob - Много си прав!
10.12.2015 12:58
и това го има във всички сфери. При правистите е страшно. Там са до десето коляно. Няма промъкване. Това е комунистически подход. За това и надписите в долната част на ТВ вървят с жестоки грешки. А спортните са уникум.
цитирай
2. apostapostoloff - Коментаторът пропусна също така
11.12.2015 19:33
да отбележи, че мачът е нагласен, а Кубрат е мошеник и печалбар.
цитирай
3. zaw12929 - Коментарът не е по темата и насажда излишна омраза
18.12.2015 07:47
apostapostoloff написа:
да отбележи, че мачът е нагласен, а Кубрат е мошеник и печалбар.


Да си против Путин е едно- външен човек, ни... за Пулев внушаваш и забиваш нож на българите... спри се!

Въобще можеш ли да напишеш нещо по темата, по сериозния, полезен сценарии??Коментарът не е по темата и насажда излишна омраза...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 185887
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031