Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2015 20:45 - Кръчмарска журналистика
Автор: borlinov Категория: Спорт   
Прочетен: 2226 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Или как 16 е повече от 19

 

   В този материал от поредицата ми „Кръчмарска журналистика“ ще засегна проблема за платените публикации, умишленото пропускане на някои факти и пречупването на истината през призмата на нечии интереси. Тези неща станаха тенденция сред българските медии. Средата е толкова динамична, че човек започва да се обърква. Тези, които доскоро са били пример за качество, изведнъж се превръщат в нечии инструмент, заблуждавайки редовните си читатели, които до такава степен се доверяват, че не проверяват информацията, която четат.

Един от най-популярните и четени спортни сайтове у нас „sportal.bg“ не включи монтанчанина Мирослав Антонов- Чилика в класирането си за топ реализатори през календарната година. От медията сложиха на първата позиция футболиста на Партизан (Белград) Валери Божинов, който има отбелязани 16 гола през 2015-та. 4 за Тернана в италианската Серия „Б“ и 12 в Сръбската суперлига с екипа на „гробарите“.  На второ място остана Божидар Кралев от Левски с 14 попадения. „Синия“ талант вкара 13 гола с екипа на Левски и 1 за младежкия национален отбор.

 Истината обаче е, че най-резултатният българин през годината е Мирослав Антонов. Той вкара 9 гола за Монтана в края на миналия сезон в „Б“ група, когато монтанци станаха шампиони, и още 10 за настоящия си отбор Макаби Явне във втора дивизия в Израел. Което прави общо 19 попадения през календарната година- три повече от Божинов. След като се свързах с Чилика за коментар, той не скри раздразнението си. „Това е нещо нормално за българските медии!“- сподели голаджията, който набеди материала за платен. Миро обясни, че до края на годината той има още мачове и сметката му може да нарасне дори още повече и така категорично да заеме полагащото му се първо място сред най-резултатните професионални български футболисти. (точно това се случи! Антонов имаше на сметката си 17 гола, когато разговарях с него, а преди 2 дни вкара още 2 гола)

 Даниел Христов, който е родом от Монтана, а сега е треньор в школата на именития New England Revolution в САЩ, също остана възмутен и застана на страната на съгражданина си Мирослав Антонов.  Той осъди публикацията с думите- „българските медии пишат глупости и плетат интриги, за да могат да се продават…“

 В крайна сметка от сайта вмъкнаха няколко изречения за Чилика, след като изобщо не го бяха включили преди това, но въпреки това оставиха Валери Божинов на първото място, което изобщо не му се полага. Така, простата сметка показва, че 16>19 в българските медии.

 Големият проблем съвсем не е това, че някой е допуснал грешка( била тя умишлена или не). А в тенденцията тези грешки рядко да бъдат поправяни. Когато говорим за голям брой читатели, зрители, слушатели става още по-лошо, защото всички те биват подвеждани. Единствената причина, поради която от дадена медия си поправят пропуските, е, че авторитетни хора се намесват. ( в конкретния случай Миро Антонов сигнализира за нередността).

 Искам да подчертая, че в никакъв случай не атакувам sportal.bg, но дори и така да беше, повод за критика ми дадоха именно те. Аз не бях подведен, защото познавам Чилика и защото той сигнализира в социалните мрежи. Но ако тези няколко случайни фактора не бяха налице, материалът щеше да остане в първоначалния си вид.

 За да се регулира медийната среда, понякога се налага читателите да влизат в ролята на редактори.  И докато има хора, които наистина се замислят над това, което четат, ще има и качествени медии. Консуматорството превърна дори информацията в продукт, с който обществото се храни набързо сякаш яде junk food. Вината на хората понякога е дори още по-голяма. Медиите в една държава са огледало на нейното общество. И ако обществото си мълчи, в крайна сметка 16 наистина ще стане повече от 19…

Борислав ОРЛИНОВ




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. debeloto - поздравления! отдавна не бях чел с ...
29.12.2015 21:40
поздравления! отдавна не бях чел с удоволствие материал на спортна тематика.
цитирай
2. borlinov - Благодаря Ви!
29.12.2015 23:14
Благодаря Ви!
цитирай
3. apostapostoloff - Нищо ново не са научили и нищо
30.12.2015 17:47
старо не са забравили. Ето как се правеха комунистическите медии:

Тръгнали Хрушчов и Айзенхауер да се набягват. Дебелият и тромав Хрушчов бил надбяган от стройния Айзенхауер. Ето какво съобщол комунистическият печат:

"Вчера нашият любим вожд и учител влезе в пряк двубой с американския империализъм и успя да извоюва почетното второ място.

А деградиралият американски президент се класира на жалкото предпоследно място."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 185851
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031