Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2016 20:10 - Раждането на печата, раждането на един нов свят
Автор: borlinov Категория: Спорт   
Прочетен: 2995 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Публицистиката е била средство за разпространяване на идеи и упражняване на влияние в продължение на векове. Силата на словото е безспорен феномен, а с раждането на печата започва една революция, чийто резултат са медиите под всякаква форма, които виждаме днес.

 Понякога не е важно кой си и какво правиш, а колко хора знаят за това. Нарастването на масата, която е запозната с идеите и действията на даден човек, е в права пропорционалност с нарастването на силата, която този човек има и властта, която би могъл да упражнява. Всичко започва с публицистиката в най-примитивните й форми, преминава през раждането на периодичния печат, който е разковничето на процеса, а плодовете на всичко обираме днес. Били те узрели и сочни или гнили и червиви… В днешно време медиите могат да превърнат най-обикновен човек в идол. А ако този човек е заобиколен от пиар специалисти, които са неизменна част от медиите днес, общественото му положение нараства в геометрична прогресия, както и парите, които генерира за всички, които пряко или косвено са свързани с него.

 Нейната история е възможно най-нагледния пример за „новия свят“, в който живеем. Нагледен пример как с правилна стратегия, опитни специалисти и конкретен план, един най-обикновен човек може да се превърне в бог. А спорт, който преди 20 години е бил абсолютно неизвестен, днес да е сред най-популярните в световен мащаб.  Историята й доказва, че  Г7 в новия свят са печата, радиото, телевизията, социалните мрежи, пиар специалистите, мениджърите и агентите.

 Тя е голям фен на „Покемон“. Казва първата си дума чак на 6 годишна възраст, защото при раждането пъпната й връв се увива около врата и това причинява мозъчни увреждания. Баща й се самоубива, когато е едва 8 годишна. Всички тези наглед нямащи нищо общо помежду си факти, са добре използвани от нейния екип, за да я рекламира и да пропагандира историята й. Тя е символ на женския прогрес. Или поне в такъв я превърнаха медиите. Един неин мач продължава средно по 2:16 минути и най-често завършва с „армбар[1]“, при който ако не се откажеш си тръгваш със счупена ръка. Има 2 милиона последователи в Туитър и 10 млн. харесвания на страницата й във Фейсбук. Тя е причината да има жени в UFS, след като на 11 декември 2013г. подписва договор.  А благодарение на това, че беше на първа страница на Maxim, Sports illustrated и ESPN се превърна в мега звезда и едно от най-разпознаваемите лица в женския спорт.

 Хората около Ронда Раузи използваха силата на медиите и пиара и превърнаха една обикновена спортистка в звезда. Да, тя е харизматична, талантлива и работи усърдно, но преди никой не знаеше за нея. А сега, след като й уредиха снимки в хитовите филми „Непобедимите“ 3, „Бързи и яростни“ 7 и „Антураж“, се превърна в едно от най-разпознаваемите и обичани лица в световния спорт. И дори изпревари непобеденият в цялата си професионална кариера боксьор Флойд Мейуедър в класацията за спортист на годината в САЩ.

 С раждането на пресата постепенно се стига и до издигането в култ на някои личности. Теорията на известния лайфкоуч Ерик Томас много добре обяснява това явление. Той твърди, че хората са родени да бъдат велики, имат нужда от величието и от това да са успешни. Но често нямат волята да постигнат мечтите си. Затова сами си създават кумири в областите, които харесват и биха искали да се реализират, и се радват на техните успехи, като на свои собствени, защото така е по-лесно. Именно от това се възползват пиарите и медиите, превръщайки някого в идол.   В крайна сметка всички имат полза и са доволни- свръхамбициозни личности задоволяват манията си за величие и успехи, обикновените хора си имат модел за подражание, а големите компании генерират милиони. Разбира се, всичко, което отвън изглежда перфектно и безгрешно работещо, е базирано на манипулации и измами. А новият свят съвсем не е изключение от правилото.
                                                                                Борислав ОРЛИНОВ

 

 

 



[1] Армбар- захват, при който се заключва ръката на опонента и той е принуден да се предаде




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 185940
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031