Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2015 13:03 - Настроение- ТЕРМИНАЛНО
Автор: borlinov Категория: Други   
Прочетен: 1088 Коментари: 0 Гласове:
1



 Настроение терминално

 За последните 25 години над 3млн. българи са напуснали страната, а 14% от хората са готови да поемат към „Терминал 2“ и никога повече да не се върнат.

  Колата спря, аз слязох, а баба и дядо нетърпеливо ме чакаха. Прегърнаха ме и бързо се запътихме към топлата стая, защото навън вилнееше жестока буря. Въпреки, че беше късно вечерта, дядо настоя да седнем да си поговорим, защото не се бяхме виждали от дълго време. Още преди разговорът да започне баба се скара на стареца си, защото въпреки, че знаеше, че ще идвам не се беше обръснал, на което аз не отдавах каквото и да било внимание, но явно е нещо важно. Тупна го зад врата, после се усмихна и го целуна по бузата. Дядо не остана по- назад, и се пошегува, че сутринта като отивал за хляб му се сторило, че баба Радка нещо се била разхубавила и ще вземе да я смени с баба ми нищо, че 65 години са женени.

 Точно така! 65 години съвместен живот, и още се шегуваха един с друг, обичаха се и се уважаваха. Е да, понякога дядо не се бръснеше и боцкаше, баба пък забравяш в сряда да му купи любимия вестник, караха се, но после с сдобряваха. Реших да питам старците как са успели да съхранят връзката си толкова дълго време, а отговора никога няма да забравя. Дядо надигна глава, погледна ме право в очите, хвана жена си с грубата си ръка и ми каза-„Моето момче, по наше време нещо като се счупеше не го сменявахме, а го поправяхме. „- настъпи неловка тишина, нямаше какво да кажа, защото знаех колко мъдрост има в думите му. За да разчупи нещата той пак подхвана темата за баба Радка и тримата продължихме да се шегуваме.

 Ако се замислим, в света, в който живеем сега наистина просто сменяваме нещата. Телефони, партньори, всякакви предмети и хора. Нищо не поправяме. Дори собствената си родина. Тук няма смисъл от числа, проценти, статистики, става въпрос за начин на мислене. От най- дребното нещо, до най- голямото. И защо да поправяме, като няма нищо незаменимо, нали! Ами заменете ми мълчаливата радост на майките си, силната прегръдка на бащите си, първата целувка, родината… има неща, които просто трябва да поправим.

 Напълно разбирам, че всички имат някаква причина да поемат към „ Терминал 2“. Знам, че през 1950 година националният отбор на Уругвай също е имал причина да не вярва, че може насред „Маракана“ пред 200 000 бразилци да победи „Селесао“ и да стане световен шампион. Знам, че Бъстър Дъглас е можел да не удържи на обещанието, което е дал на майка си, малко преди тя да умре. Можел е когато най- лошият човек на земята, като наричат Майк Тайсън, го е съсипвал от вихрушка от смъртоносни удари да се предаде. Когато в 5-я рунд на 19 февруари 1990 година Тайсън сваля Бъстър на земята и вдига победоносно ръце,тогава Бъстър Дългас със сигурност е имал причина да не се изправи. Така и така е стигнал до мач за световната титла, от който взима пари. Просто да полежи докато съдията преброи до 10, а после домашен уют, топла храна, много пари. Но той се изправя на 9! А след още 5 рунда нокаутира железния Майк, нещо, което никой дотогава не е правил.

 Един единствен човек показва, че Майк Тайсън не е непобедим и дава кураж на още много боксьори. Какво се случва по- нататък с кариерата на Тайсън, ами това не е последната му загуба след нокаут. Вече много хора вярват, че ще го победят. Щом веднъж е загубил, щом Бъстър Дъглас може, може всеки. За да се оправи майка България, нещата не стоят различно. Един единствен човек, с едно единствено действие може да накара много други да го последват и нещата да се оправят. Знам, че изглежда трудно, но изправете се срещу Майк Тайсън в най- силите му години. Вече 25 рунда корупция, организирана престъпност и лъжи ни съсипват с десни и леви юмруци, но след като дори един успее да ги нокаутира, всичко ще приключи.

 Много хора твърдят, че сме изневерили на ценностната си система от възрожденските години. Други контрират, че времената са други и вече сме модерни хора и трябва да приемем глобалния свят. Кои са прави? Ами ако погледнем към живота на Гео Милев ще открием правилната формула. Той е бил модерно мислещ човек, космополит, но едновременно с това здраво е стоял на българска почва. Човек, който ренесансово мотивира българската култура. А колко е важна културата? По времето на Втората световна война британците искат от Чърчил да намали бюджета за култура, тъй като страната е във война. Отговорът му е, че това няма как да стане, защото ако не е културата, тогава за какво воюват.

Не казвам хората да не напускат държавата. Нека да излязат, да се образоват, да получат опит, но след това да се върнат и да бъдат промяната, която искат да видят. Всеки висококвалифициран човек е допълнителна боксова тренировка, която прави боксьора на народа по- силен. 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 185943
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031