Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2015 12:18 - Гнилите ябълки
Автор: borlinov Категория: Спорт   
Прочетен: 975 Коментари: 0 Гласове:
0



 Гнилите ябълки

   Една стара поговорка гласи, че ако искаш да разбереш, що за човек е някой, просто трябва да го включиш в спортна игра. Ако пък искаш да откриеш гнилите ябълки в нашето общество и изобщо причината за съществуването на такива, просто трябва да погледнеш към спорта.

 Защо точно спорта? Дали той е по- важен от културата, здравеопазването, образованието? Съвсем не! Дали, обаче е огледало на всичко, което се случва от най- ниското до най- високото стъпало във всяка сфера от обществото ни? Абсолютно да!

 Гнилите ябълки, мръсните сделки под масата, ударите под кръста и замазването на очите на широката общественост са присъщи и важат в еднаква степен както за спорта, така и за всички сфери и всички нива на власт, навсякъде по света. Тръгваме нагоре по стълбата, започвайки от ниските нива на спорта, като е важно да се знае, че същите дребни измами се извършват от такива дребни риби и в другите сфери( политика например).  Методите са почти идентични на различните нива. Например един втородевизионен футболист от втория ешелон на… да речем българския футбол. Нормално заплатата му варира между 500-700лв., като винаги я получава със закъснение, защото всички клубове имат финансови проблеми. При него идва човек на бос от черното тото, като предварително са си уговорили среща. Обяснява му как трябва да завърши следващата среща на нашия герой, като предварително му дава материална облага, в размер 3,4 пъти на заплатата, която не получава.Тъй като футболът е отборен спорт и тази задача е непосилна за сам човек, героят ни отива при няколко съотборници и им разкрива схемата.  Първосигналната реакция на човек, който не е вникнал в нещата е, че това не е морално. Това не е в духа на спорта, на феърплея. Действителността обаче е, че хората с не толкова доходоносни професии, а футболът на по- ниските нива е такава, е че тези хора трябва да си хранят семействата. И никой не говори за морал, когато физическото оцеляване е под въпрос.

 Още не се знае коя е гнилата ябълка, затова продължаваме нагоре. В средата на стълбата нещата не стоят по различен начин. Без значение дали говорим за футбол, баскетбол, волейбол или всеки друг първоразряден и относително високобюджетен спорт, схемите просто стават малко по- сложни, с малко повече включени хора( треньори, директори) и с малко повече пари( една, две нули). Нещата не се променят и продължаваме напред и нагоре. Ето го и върхът на пирамидата, най- елитните спортисти( политици, шефове на големи компании, собственици и т.н), най- комерсиалните шампионати, големите пари. Героят ни вече не е обикновен спортист, а е Ланс Армстронг- спечелил 7 път най- елитното колоездачно състезание- Тур дьо Франс. И то след като е преборил една от най- страшните болести – ракът. Възможно ли е всичко това без да има гнила ябълка? Разбира се, че не. Зад този успех, стои една от най- грандиозните допинг схеми в историята на спорта, включваща Американските пощи, Кока Кола, Найк, Антидопинговата агенция на САЩ и съюза по колоездене. Абсолютно всички имат облага- Ланс е един от най- успелите спортисти и е бог, колоезденето започва да се разпространява като спорт с изключителен темп, големите марки трупат милиони, болните от рак имат надежда, обикновените хора имат своя идол- всички са доволни ! Намесата на медиите е още по- фрапантна, те превръщат в бестселър автобиографичната му книга, която е пълна с лъжи, за това как Армстронг е живял в нищета и мизерия. Тази история изкарва милиони на вестниците и телевизиите. Къде тогава е гнилата ябълка, кой е гнилата ябълка? Нали всички получават това, което искат. Нали всички са щастливи. Виновни са всички! Хората от върха, защото прокарват определени ценности в обществото, благодарение на властта, която имат. Хората от средата, защото са готови с цената да всичко да достигнат върха. Но най- виновни са хората от най- ниските нива. Първо защото не осъзнават, че благодарение на това, че са най- много имат власт. Второ, защото точно те издигат обикновени хора като Ланс, до богове. И трето, защото дори да са против всички неща, които изредих, повечето не биха отказали да са на върха на стълбата с цената на всичко.

 Лошото на гнилите ябълки? Раждат се все повече и повече. Доброто? Винаги има кой да ги разкрие. Добрата новина, която същевременно е и лоша е, че всичко свършва и е временно. 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 185851
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031