Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2015 19:13 - Големите надежди
Автор: borlinov Категория: Спорт   
Прочетен: 856 Коментари: 0 Гласове:
0



 Големите надежди

 Надеждата умира последна и най- тъмно е преди изгрева. Или надеждата умира последна, защото вече е убила всички останали и води до разочарования. Надеждата е като жената, Господ я е създал от мрак и светлина, има две лица. Няма точна дефиниция, не е нещо изцяло добро или лошо, но честно казано, не бих кръстил дъщеря си- Надежда.

 Дозата прави отровата! И надеждата не е изключение от тази изключително мъдра житейска сентенция, чийто автор е… всъщност ми я каза пияницата Бай Гошо, един път в кръчмата. И едва ли имаше предвид толкова задълбочено заключение за нещата от живота. По- скоро нещо свързано за употребата на алкохол, въпреки че неговата мярка беше докато свърши, но това е друга история. Аз пък от своя страна си извадих малко по- различни изводи.

 Без надежда не може! Не може и само с нея, защото както е казал Бенджамин Франклин- „ Онзи, който разчита само на надежда и идеали, ще умре от глад.“. Годината е 1993, датата 17 ноември, мястото- стадион Парк де Пренс, Париж. Давид се изправя срещу Голиат. България срещу Франция в мач, решаващ кой ще отиде на Световно първенство, и кой ще го гледа по телевизията. Резултатът е 1:1, вече изтичат последните секунди на мача, френската публика е екзалтирана и помирисва успеха. Най- логичното нещо се случва, по- класния отбор, пълен със звезди отива на световните финали в САЩ. Не и този път, не и сега! Топката е подадена на Емил Костадинов, който пробива по крилото, и изпраща снаряд по посока на френската врата- греда и … гооооооол, а после знаменитата фраза Господ е българин, Господ е българин. Публиката притихва, надменните петли са като покосени насред Париж. Миг за вечността, надеждата умира последна! 2:1 и България е на Световно !

 Всички знаем как се представиха националите ни на САЩ 94, но какво се случи след това. Героите бяха натоварени с огромни надежди и очаквания. Щом могат да станат четвърти в света значи могат всичко. Нали ? Получиха престижни позиции във футболния съюз, станаха шефове, директори, управници. Тук надеждата изигра много лоша шега, защото хората започнаха да бездействат и дадоха цялата власт на шепа футболисти. Резултатът? Корумпирани отбори, черно тото, организирана престъпност. Кои са виновни? Ние, разбира се, защото оставихме надеждите си на тях. Не можем да ги обвиняваме, защото най- доброто, което тези хора могат е да играят футбол, затова се получи така. Не те с нас, а ние със себе си злоупотребихме. Колко прав е Бай Гошо само, говорейки за дозата и отровата…

 Следващите две истории ще покажат двете лица на това чувство. Годината е 1998, през изминалото десетилетие Франция не е в никак цветущо състояние, направо пагубно. Какво може да даде надежда на обезкуражения френски народ? Идолите да станат световни шампиони, разбира се. И въпреки, че това се доближава с теорията на конспирацията, в статия, която четох преди 6 години се разкри договорката. А тя е била петлите да бъдат максимално подпомогнати, а когато се стига до мача с вездесъщите бразилци, футболистите от Южна Америка да загубят, а след това ще им бъде подсигурен лесен финал на следващото първенство и домакинство на световни финали до 10 години. Така и стана! През 2002 Бразилия печелят първенството с, по думите на Пеле най- слабия отбор в историята. А миналата година бяха домакини на форума. Но да се върнем в 1998-ма, след уникалния успех френската нация тръгва стремглаво нагоре във всички аспекти. Надеждата е нужната инжекция.

 Годината е 2014 Кубрат Пулев се изправя срещу Менделеев, така де, Владимир Кличко. Българинът е натоварен с толкова големи надежди, че не е за вярване, в продължение на година е обект на интервюта и непрекъснат медиен интерес. Идва големия мач, залата се пръска по шевовете, мачът е в Германия, а публиката сякаш е изцяло българска. „Българи юнаци!“ , „ Унищожи го Кобра, в името на България!“ са част от скандиранията, които пренавиват боксьора ни. Той се хвърля смело в боя и… след 40 секунди нокдаун, до края на рунда още един. Следват и още, а черешката на тортата зловещ украински чук в петия рунд, който смълчава всички. Прекалено големите очаквания и надежди изиграват лоша шега и пренавиват Кубрат, който ако беше подходил по- разумно имаше шанс. Да, Бай Гошо трябва да има мярка, мъдър човек си ти, а тук дозата надежда е по- голяма от дневната ти алкохол.

 Надеждата е добра закуска, но лоша вечеря! И трябва да се приема с мярка, да се взима в началото като летящ старт, а след това да се комбинира с действия. Ако сме като птичката, която стои на клончето съвсем уверено , не защото се надява, че то няма да се скърши, а защото има вяра в собствените си криле, тогава ще използваме надеждата правилно. 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 185856
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031