Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2015 00:14 - Един път се умира, живее се всеки ден!
Автор: borlinov Категория: Спорт   
Прочетен: 1410 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 06.05.2015 00:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Никога няма да забравя първите думи на първият ми треньор по футбол, на първата ми тренировка, в първият ми ден прекаран на стадиона. Преди началото на заниманието тренерът ни събра в кръг, накара ни да седнем, той застана прав в средата на кръга и каза: „ Момчета, сега ще ви кажа нещо и искам много добре да го осъзнаете и осмислите. След днешната тренировка се приберете, вечеряйте със семействата си, след това си легнете. И малко преди да заспите си задайте следния въпрос- Защо го правя и колко силно го искам? Разберете, че за да успеете в спорта и с каквото друго се захванете, трябва да платите цена. Нищо не е даром в живота ви. Помислете добре над думите ми, и сами си дайте отговора на въпроса- Защо идвам на стадиона?“

 В думите на тренера имаше много истина, но едва ли някой можеше да осъзнае това на крехката възраст, на която бяхме. В живота всичко си има цена, наистина. И без значение в коя сфера искате да успеете, ще трябва да си платите. Дали с кръв и пот, дали с безсънни нощи учене, дали ще трябва да се лишете от уикенда, или от каквото и да било, просто трябва да платите цената. Истината е, че няма как да искаш печката да ти дава топлина преди да си сложил дърва в нея.

 Едно от най-важните неща, които трябва да направим, е да осъзнаем в колко дълбоки води искаме да стигнем в дадена сфера. На стадиона идваха три типа хора. Едните просто за удоволствие, от любов към спорта. Нямаха някакви амбиции, просто идваха и се забавляваха. Вторите искаха да се занимават професионално, мечтаеха за това, но не работеха достатъчно усърдно. Начинът им на живот беше в противоречие с това, което искаха. Третите бяха готови да платят цената. Без значение каква беше тя. В крайна сметка точно те успяха. А цената в професионалния спорт е голяма, и ако някой иска да си изкарва парите с такава дейност, трябва да се отдаде изцяло.

 Ако пък не иска, а просто си разваля здравето от претоварване и медикаменти, то той е идиот. Случаите на хора, които не са се посъветвали с консултант и на своя глава са си поръчали хранителни добавки от интернет, а след това са си съсипали здравето са много. На един му отказали бъбреците, друг прекалил са аминокиселините и си нарушил сърдечната дейност и т.н. В България няма контрол над хранителните добавки, а това води до много проблеми. Приемането да каквито и да било вещества, комбинирани с определено хранене и тренировки е цяла наука. Не може просто да прочетете в някой форум, че това хапче действа така, друго по друг начин , а трето е вълшебно. И да почнете да ги гълтате сутрин, обед, вечер. А недай си Боже, да имате познат, който има познат, който си гълта каквото си поиска, бие си инжекции и е здрав на бик.

 Грешки се получават дори на най-високо професионално ниво, камо ли при ентусиасти. Спортисти получават сърдечни удари, сгъстяване на кръвта и др. Да не мислите, че е чиста случайност, че някои състезатели от женското колоездене са плешиви, брадати и с телосложение на мъже. Ако сте любители и не си изкарвате хляба със спорт, просто недейте да взимате каквото и да било.  В съвременния професионален спорт много хора просто са принудени да взимат допинг от обстоятелствата. Защото, когато единствения ти талант е да можеш да вдигаш щанги, ти правиш всичко възможно да се развиеш в тази насока. Да бъдеш успешен. Има хора, които просто не могат да правят друго, освен да играят баскетбол например.  Около 2/3 от играчите от НБА фалират 5 години след края на кариерата си.  Това, че са гениални играчи не означава, че могат да управляват финансите си. Затова те гледат с цената на всичко да изкарат максимално много пари докато са на върха.

 Важно е всеки сам за себе си да си въпроса, който моя първи треньор по футбол, на първата ми тренировка, в първият ми ден прекаран на стадиона, зададе на нас. Всеки да си даде сметка за цената, за последствията. Да прави разлика кога нещо е хоби, и кога е професия. За мен е грешка, когато някой ми каже, абе един път се живее. Напротив, един път се умира, живее се всеки ден.

           



Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 185907
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031