Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2015 00:12 - Интервю с шампион
Автор: borlinov Категория: Спорт   
Прочетен: 1224 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Илиян Найденов е на 22 години от Монтана. Той е шампион  и вицерепубликански шампион по културизъм, персонален фитнес треньор и състезател на Българската федерация по културизъм. Илиян разказва за пътя към успеха си, високите цели, които си е поставил за в бъдеще, разкрива тренировъчния и хранителния си режим и говори за чувството да те окичат със златния медал.

 

- Как ти протече подготовката за състезанието в Бургас, където стана шампион?

- Подготовката започна 8 месеца преди самото състезание. Трябваше да премина през период за покачване на мускулна маса, в който се тренира тежко и се похапва доста. 3 месеца преди състезанието навлязох в най-тежката час. Двуразови тренировки на ден, траещи по 2,3 часа. Черешката на тортата е, че тренираш само на протеинови храни и фибри и 0 въглехидрати за деня, което е много изтощаващо. Това е много трудно за организма.

- Разкажи за самото състезание. И какво е чувството, да си шампион?

- Чувството е невероятно! В момента, в който ми дадоха купата, не можах да сдържа емоциите си и се разплаках. Даже треньорът ми се шегуваше после с това нещо. Иначе, състезанието протича през целия ден, още сутринта се отива в залата. Там отиваме на кантара, където ни мерят височината и теглото. В класическият културизъм теглото се измерва спрямо височината, като има специални формули според различните категории.

- На самото състезание ти изтегли номер 19, като именития ни съгражданин Стилиян Петров. Смяташ ли, че това ти донесе късмет?

- Ами смятам, да. Но не толкова пряко свързано със Стилиян, колкото че датата беше 19-ти. Номерата се теглят на самия кантар, и когато го видях, почувствах, че това е някакъв знак. Това ми даде увереност, отидох при треньора и му казах- „Тренер, днес ще стана шампион!“. Тогава дойде един от ветераните в отбора ни Живко Петков и ми даде банския, с който той стана шампион, и с който още едно момче от отбора ни сана шампион. Беше време трети човек от отбора да вземе златото.

- Няколко дни след състезанието в Бургас, ти стана вицерепубликански шампион в Пловдив.

- Там беше още по-тежко състезанието, но дойде сериозна агитка от Монтана, която ме подкрепи и ми даде допълнителни сили. Битката там бе по-голяма, стече се цяла България. Участваха 500 състезатели, беше дълго и напрегнато, а конкуренцията жестока! Отидох рано сутринта в залата, а излязох на сцената в 18:00. През цялото време се зареждах с храна и си държах краката високо, за да не се напълнят с вода и да не оттечат. Треньорът ни наблюдава, мажем се с боя и т.н.

- Какво ти предстои сега? Международни състезания?

- Това е целта ми. След като се върнах си взех месец почивка, която вече свърши. Хапвах си свободно, колкото да си почина психически, защото тежкия глад и тренировки се отразяват негативно на психиката. Подготовката ми за догодина започва отсега и ще трае 11 месеца. Целта пред мен е излизане на прочутия и престижен фестивал на Арнолд Шварценегер – „ Arnold classic”, международен турнир в Дания европейско и балканско първенство.

- Как протича един твой ден?

- Денят ми протича еднообразно и тежко. Ставам в 6:30 и не закусвам, директно отивам в залата. Тренирам 2 часа и половина. След което правя лека закуска- месо и зеленчуци, спя около 4 часа, ставам и хапвам отново  малко зеленчуци с месо. 2 часа след храненето отивам за вечерната си тренировка, която също е близо 3 часа. Към 9 часа се прибирам правя следтренировъчно хранене- салата и месо и си лягам. Като цяло- тренировки и сън, храната е дефцит и се възстановявам чрез спане. Тренирам 4 дни по два пъти на ден, след това един ден пълна почивка и после пак отначало.

- Какви хранителни добавки взимаш?

- Комплекс от витамини, комплекс от аминокиселини, разклонена верига аминокиселини, глутамин, протеин, витамини Е, С и В-комплекс. Преди тренировка пия едно кафе за да ме зареди с енергия. Останалото е според моментната форма.

- С какво друго се занимаваш?

- Работя като персонален треньор по фитнес и културизъм, занимавам се с търговия на хранителни добавки на дребно и едро, изготвям тренировъчни и хранителни програми, включително за хора с различни заболявания. От сутрин до вечер съм в залата, независимо дали тренирам или се занимавам с клиенти. Хората започват да разчитат все повече на мен, защото се доказах и като шампион.

- Спортът, с който се занимаваш, изисква пълна отдаденост. Остава ли ти време да се забавляваш?

- Истината е, че се лишавам от доста неща. Избрал съм целта си и я следвам. В състезателния период не бях излизал с приятели изобщо. Единствено тренирах, пропуснах много събирания, кафета и разходни. Всичко това е с цел да сбъдна мечтата си.

- Защо избра този начин на живот?

- Започнах съвсем любителски. Започнах да се интересувам. Забелязах, че някои момчета по-бързо постигат резултати, други по-бавно. Оказа се, че всичко се крие в храненето. Навлизах все по-навътре в материята, започнах да се интересувам повече и да чета повече. И така годините минаха. 7 години стаж в залата, 3 като персонален треньор и 3 години като състезател на Българската федерация по културизъм.

- Как се изгражда такова тяло?

-  С много труд! Човек трябва да дава максимума от себе си. Да се убива в залата и да яде само качествена храна, разпределена в правилните часове. Най-вече търпение, защото тялото не се изгражда за месец или два.

- Кое ти е по-трудно? Да се подготвяш за състезание или да тренираш други хора?

-  Обичам да се занимавам с клиенти. Винаги им казвам, че никой не е задължен да изглежда добре. Ако се харесваш така и не ти се спортува, никой не те кара насила. Изразът „трябва да вляза във форма“ не съществува. Или искаш да влезеш във форма или не. В състезателен период съм много изтощен, но не загърбвам клиентите си. До последно оставам в залата и помагам на всеки. На ден през мен минават 10-15 души това е изморително, но както аз имам своите цели, така и те техните. Не бих поставил приоритетите си пред техните.

- Как би звучала собствената ти формула за успех?

- Много труд, много отдаденост, много търпение.

                                                                                          Интервю на Борислав ОРЛИНОВ





Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 187015
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930