Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2015 00:49 - Надежда всяка тука оставете
Автор: borlinov Категория: Спорт   
Прочетен: 6847 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  Lasciate ogni speranza, или „Надежда всяка тука оставете“. Това е прословутия надпис на портите на ада в произведението на Данте „Божествена комедия“. Дантевия ад е съставен от девет кръга. В първия обитават душите на праведните, но непокръстени хора. Във втория са сладострастниците, после са наказаните души на лакомите, следват скъперниците и прахостниците. В петия кръг е мястото на жертвите на гнева, в шестия на еретиците, а в седмия на съгрешилите спрямо ближния, смоубийците и прегрешилите спрямо Бог и обществото. Съблазнителите, търговците на свещени предмети, магьосниците, продажниците, лицемерите, крадците, причинилите някому щета, сеещите раздор и фалшификаторите са в осмия кръг на ада. В последния, девети, е мястото на изменниците на родина, отечество или приятел. А в последния отдел на последния кръг от ада са Юда, Брут и Касий.

 Дантевия ад съвсем не е толкова страшен ако го сравним с квалификационната група за Мондиал 2018 на националния ни отбор по футбол. Там, жребият отреди на трикольорите ни да мерят сили с отборите на Холандия, Франция, Швеция, Беларус и Люксембург. Всъщност, дори това не е най-страшното! Най-страшното е, че тежкият ни жребии не е резултат от малшанс. Защото  какъвто и жребии да ни се беше паднал, той щеше да е ад. Футболното ни ниво пада с всяка изминала година. И ако до преди 15 години щеше да имаме сили да се опълчим на Франция, сега не е сигурно дали ще успеем да бием Беларус. А през този век те имат победи именно срещу „петлите“ и „лалетата“. Водещия беларуски отбор БАТЕ в четири от последните 6 сезона успя да влезе в групите на Шампионска лига, докато българските отбори приключиха е евро амбициите още през юли месец тази година.

 Слабите поколения в българския футбол тепърва идват. Лошото е, че този процес е трудно обратим, той е като демографската криза, нужни са поне 30 години за да има някаква промяна. А дотук стигнахме, защото в България никой не го е страх от ада на Данте Алигиери. Сладострастници, скъперници, лакомници, грешници, лицемери, продажници, отстъпници, крадци… има от всички тях в изобилие в българския спорт. Но те остават неприкосновени. Ако адът наистина съществува и всеки грешник в българския футбол си получи заслуженото, тогава на Юда, Брут и Касий ще им стане тясно в последния отдел на деветия кръг на ада.

 Разбира се, всичко си има и хубава страна. Когато дойде времето за мачовете, на стадион „Васил Левски“ ще дойдат майстори и звезди от световна величина като Карим Бензема, Пол Погба, Робин ван Перси и Златан Ибрахимович. Да се гледат такива футболисти е наслада за всеки фен и ценител на този спорт. А когато нашите национали се изправят срещу тях ще гледаме една невероятна, „Божествена комедия“.

                                                                                    Борислав ОРЛИНОВ          





Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 185898
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031