Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2020 20:34 - ЗА ИЗГУБЕНИТЕ В ЮЖНИЯ ДЖЕНДЕМ ТУРИСТИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1361 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 09.02.2020 17:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                   ПРЕЗ ПРОЛЕТТА ЩЕ НАМЕРИМ ОЩЕ ДВА ОБЛЕЧЕНИ СКЕЛЕТА....

 

   Роден съм в Калофер. От стаята ни се виждаше Юмрука, Червивата пряспа и водопадът Пръскалото. Това е една от причините после да стана турист, а също и да остане Балканът любимата ми планина. Бях много малък, живеехме на края на града. Вечерта в двора бяха преминавали сърни, лисици и вълци. Съседите гледаха овце. През нощта вълци ги нападаха като се опитваха да разрият сламенния покрив на кошарата им.

   Спомням си как една вечер в кръчмата дойдоха трима скиори-алпинисти, тръгнали през м. януари през нощта за Ботев връх. Там, където е Малкият Юмрък вятърът ги отвява в Северния Джендем. На следващата пролет ги намериха овчари от с. Видима – три облечени скелета. Днес на Малкия Юмрук има паметник с имената им.

   Балканът е климатична граница и времето се променя за минути. Бурите, достигащи скорост над 200 км. в час през зимата са причина за многото кръстове на местата на намерените починали /замръзнали!!!/ туристи и скиори до самата наблюдателница. При такъв силен вятър и студ ако човек не може да се придвива дори за кратко време, той замръзва. Напомням за Тарзана и за Бай Благо от метеорологичната станация, които поради тези причини изгубиха краката си. Напомням за момичетата от с. Видима, които прибирайки се през есента от ратайството си през лятото в Калофер, замръзват на Русалийския проход.

   За Ботев връх има няколко маршрута, един от които е за рактраковете, извозващи операторите към ретранслаторите и дежурните на метеорологичната станция. Той започва от местността Паниците, като се ползва третостепенен път. Пътят преминава покрай два заслона, Бункера и Маринка. От Калофер до вр. Ботев разтоянието е около 35 км. Туристите изкачват вр. Ботев от х. Плевен, който има опция за зимно изкачване и заслон на билото на планината, Ботев. От х. Рай, също има две пътеки, едната от които е с въже и се нарича Тарзановата, от х. Левски пак се преминава през заслона Ботев. Всичките тези пътеки са изключително опасни през зимата. Сега те са още по-опасни, защото вече в този регион ги няма каракачанските каменни къщи, където човек можеше да се подслони, имаше дори и печки в тях.

  Имахме голямо премеждие със съпругата ми от заслон Ботев до върха, което никога няма да забравим. На метър от входа на сградата към кулата ние не виждахме входа и го достигнахме, защото там дрънкаше звънчето на една коза.

  Аз също изпитах силата на вятъра едно лято. Бях на Млечния чал при много топло враме, когато излезе буря. Легнах на земята, за да не ме отнесе. Не повече от 5 минути придължи, след това имаше още два пристъпа. Още по-страшно бе веднаж, когато успях да се скрия в заслон Бункера. Беше пак през лятото, но тогава падна мъгла и вятърът бе още по-силен. Ако в тази ситуация се бях оказал през зимата, замръзването ми бе сигурно.

   Като опитен турист казвам, че с какъвто и екип да си, пътуването до вр. Ботев през зимата е рисково. Най-страшното е вятъра. Ако вятърът блокира туриста на едно място за половин час, с каквото и да е екипиран, той замръзва.

   Доколкото разбирам, туристите, които сега търсят в случая са тръгнали от заслон  Ботев към х. Рай, но през върха. Няма ги нито на върха, нито в някой от двата заслона. Имало следи от тях на Параджика. Това е място, отдалечено на поне 3 часа път от заслон Ботев ако времето разрешава да се ходи нормално. През Параджика преминава пътят към вр. Ботев, но при сняг той е покрит и неоткриваем. Най-близо е х. Тъжа, но преди нея е високият превал Русалийски проход. Информацията за прехода на бащата и сина е по данни от мобилните им телефони, но около вр. Ботев няма мрежа, мрежа няма и малко след Паниците към Параджика. Има и друга версия, че са се смъкнали към долината на р. Канина и от там са поели към х. Рай. Ако се предприели този преход, те съ сигурност са се свлекли долу в Бялата река,нарича още Джендема, която излиза при Калоферския манастир. Някога по долината на р. Канина точно под върха Кафадикилди имаше каракачанско село със здрави каменни къщи, днес то е развалина.

   Балканът е климатична граница, която разделя климата на страната ни на две – на умерено континентален в Южна България и на континентален – остър, с по-големи температурни разлики - в Северна България. Борбата между въздушните маси става над Балкана и от това произлизат тези резки промени на времето. Като дългогодищен турист, познаващ Балкана от Тимок до Черно море съветвам неопитните туристи да се информират за преходите, които предприемат, а на тези, които искат да подажат, че са силни като Балкана казвам, да са по-разумни.

    В кариерата си имам две спасени туристки – майка и дъщеря – избягали от Русе от съпруга /бащата/, който бил запалянко и поради световно първенство по футбол не изтрезнявал и ги биел. Бяха са загубили в мъгла привечер горе високо под вр. Овчарец /Юрушка грамата/ и се канеха да се спасяват към долината на р. Видима. Това щеше да бъде краят им. Заведох ги долу до пътя за Паниците, където можеха да се приютат в някоя къща, а моятт маршрут бе към х. Тъжа.

   Един пример за неопитност, неинформираност, завършил със щастлив край.

   Надявам се на чудо, защото когато науча за изгубили се хора в планината преживявам това като свързано с мен, но сигурно през пролетта ще намерим два нови облечени скелета.

    Послепис, 9. 02.
    Съобщиха, че е немерена челна лампа до заслон Бункера. Имам версия какво се е случило на двамата туристи на база спомена ми от една нощувка в този заслон, където през лятото се скрих от бурята, за да не ме отвее надолу към р. Тунджа.
    Това място е изключително ветровито и го връхлитат бури, при които само ако си легнал на земята можеш да се задържиш и да не бъдеш отвят от билото на планината. Този номер през лятото минава, на през зимата - не!  Според мен двамата туристи са били близо до заслона, връхлетял ги е порив на бурята, но поради снега те не могат да се задържат и са били отвяти надолу по наклона на ската, по който има маркировка от тръби към местността Паниците. Посоката на тези бури е от север на юг. Мисля, че туристите са там и за затрупани под снега...
    Такава буря издуха от Малкия Юмрък тримата алпинисти в Северния Джендем. Днес на Малкия Юмрук има паметник с имената им. 

    Послепис 2 от същата дата:
    Момчета, които търсите бащата и сина в Южния Джендем,
    Няма да ги намерите! Достатъчно е поради бурен вятър да бъде блокиран туристът в планината през зимата за половин час и той замръзва, каквато и да е екипировката му.  Случаят обаче според мен, опитният планинар от много десетилетия, запознат с Балкана е ясен:
  Туристите са издухани от бурята от участъка на планината между заслон Бункера и местността Параджика в долината, по която тече р. Тунджа. Те със сигурност са там, затрупани от снега. Опити за спасяването им не вървят, те отдавна са замръзнали и са някъде под снега. След стопяването му те ще бъдат открити. Но първо ще ги намерят хайдушките гарги, които гнездят тук.
  Балкан е турска дума и означава комбинация между кръв и мед. Не запознатите с природата му трябва да са особено внимателни. А участъкът между х. Дерменкая и прохода Табите през зимата не бива да се посещава. Никъде другаде по планините на България няма толкова много загинали туристи, колкото в този участък, разделен на Северен и на Южен Джендем. Твърди се, че там е най-голямата кпасота на Балкана, но аз, упознал го от Тимок за Черно море не съм съгласен.
   Някога овчарите и говедарите някога по Джендемите когато срещнеха туристи предупреждаваха:
   - Внимавайте да не се снимате някъде! 
     С това те предупреждаваха - бъдете разумни, защото ще загинете някъде и после ще се появи плоча с името ви и снимка, където Ви намерят...
   Преминавалите по Кръстците преди да поставят там въже много добре разбират предупреждението им...
    Жалко за изгубилите се в планината, мъже на 41 и на 18 години...
      





Гласувай:
7



1. rosiela - Много си прав, Коста,
09.02.2020 22:40
ама кой да чуе?!
цитирай
2. vladtepes - За туристите
10.02.2020 10:05
Туристите трябва да бъдат удостоени с орден "Умберто Нобиле" - ангажирали са много хора да ги спасяват. Италианецът Умберто Нобиле ръководи най-успешната полярна експедиция в историята, ангажирала 13 други експедиции за спасяването си. Второто голямо постижение е на Джон Франклин, ангажирал 10 експедиции да го търсят.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Ще напиша още един постинг на тази тема,
10.02.2020 12:38
rosiela написа:
ама кой да чуе?!


да предупредя туристите, че Балканът е планина, с която шега не бива.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12186157
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031