Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2015 12:52 - Нещата, на които не ни учат в училище
Автор: borlinov Категория: Забавление   
Прочетен: 1644 Коментари: 0 Гласове:
0



 Нещата, на които не ни учат в училище

 Училището е учебно заведение, в което учат и работят съвкупност от хора. Това в общи линии е дефиницията в тълковния речник. Която изненадващо или не, е една идея по- скучна от представата на децата за училището. Недай си Боже дете да прочете това определение! Със сигурност ще заприлича на последният мохикан в българското образУвание, който живее в село Мартиново. Но за него ще стане дума по- късно..

 Големият проблем на българското училище? Със сигурност не е, че ни учи на всичко, освен да ни каже, кои са нещата, на които не ни учи, за да научим сами. По- интелигентните хора, нямат проблем с това да разберат, кои са нещата, на които не ни учи учебното заведение, в което учат и работят съвкупност от хора. Затова тяхната средностатистическа оценка е относително добра, за училището. Въпреки, че средностатистически ако богатите ядат месо, а бедните картофи- всички ядат мусака. Проблемът на училището е, че не е като Емил Конрад!

 Защо точно като Емил? Какво чак толкова направи той, че да трябва такава институция да стане като него? Написа книга, която според моето скромно мнение е постна и скучна. Но как така накара хиляди хора да чакат пред книжарниците и направо помете конкуренцията? Истината е, че господин Конрад, говорейки глупости е по- интересен от училището. Защото е забавен, достъпен, прави си добра реклама. Нещата, които не ни учат в училище, но пък ни научи този влогър е, че не са важни питагоровата теорема, цитоплазмата на клетката или оценките. Важно е, че всичко е за удоволствие и за лично обогатяване и израстване. Важно е как всеки сам вижда нещата за себе си.

 Всеки гледа на училището по начина, по който гледа не само на себе си, но и на много неща от живота. Ако за вас училището е глупаво и скучно, вероятно вие самият сте тъп и ограничен. Ако пък мислите, че е добро място за нови и запознанства и разширяване на социалния кръг, вероятно сте широко скроен. Ако пък мислите, че е място за научаване на някакви теоретични знания и добиване на нови умения, вие сте любознателен и отворен към нови неща. Дали нещата, на които не ни учи училището са много, малко или пък няма такива зависи от вас.

 Последния самурай Светли от Мартиново не отиде и тази година в първи клас( четвърта подред). През 2012 година Росен Плевнелиев посети училището в Чипровци и там трябваше да го чака последния първокласник, но него го нямаше. Не му се ходело, не му било интересно. Питах го интересни ли са му клиповете на Емил Конрад, отговорът беше, че ги гледа с удоволствие, а ако можеше да чете, щеше да си вземе и книгата му. Емил Конрад със сигурност е в пъти по- скучен от училището и от всички приятелства, които Светли би си създал, но той няма как да разбере това, защото смята, че трябва в този живот да ходи и да учи нещо насила.

 Проблемът е в начина на възприемане. Може би, пък ние можем да научим на нещо училището. Че не е нужно децата да бъдат оценявани още от 7 годишни, и да бъдат сравнявани с другите. Не може всички да бъдат поставяни под общ знаменател. Защото  ако се съди по способността на една риба да изкачи някое дърво, тя ще живее целия си живот смятайки, че е глупава. Не нужно да се мъчите да решавате химически уравнения ако това не ви интересува, както и не е нужно математическия гений на класа да прави по 50 лицеви опори, 200 коремни преси и да бяга 3000 метра.

 Нещата, на които не ни учат в училище са, че училището зависи от самите нас, и няма неща, на които да не ни научи. Въпрос на гледна точка, амбиция и труд е. Въпрос на личен избор, защото може да изброите 10 000 неща, на които не са ви научили в училище, а може и да не се сетите за нито едно. Нещата, на които ние не сме научили училището са, че трябва да бъде по- широкоскроено, да дава крила, а не да ги подрязва. Да бъде нещо приятно, да разбира учениците си, и техните нужди. Да може не насила да кара Светли да го посещава, а той сам да реши, че ще му бъде интересно.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 185969
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031