Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2015 22:47 - Суеверието на един народ
Автор: borlinov Категория: Други   
Прочетен: 1486 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.08.2015 17:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Момента, в който се родим, най-често съвпада с този, когато започваме да имаме различни ограничения. Първоначално те са чисто физически, а на по-късен етап от живота ни- културни, обществени, финансови и т.н. Абсолютната свобода е нещо напълно непостижимо или поне строго относително. Дали, обаче, от чувство на несигурност и липса на контрол или поради някоя друга причина, много хора правят една върховна глупост- намират и си поставят сами на себе си допълнителни ограничения и окови, като така освен, че губят времето си, предоставят отговорността за собствените си животи на някого или на нещо.

 Признак на слабост и безотговорност към самия себе си е да вярваш на дневния си хороскоп, да си казваш, че нещо „така е било писано“, да си целуваш телефона, намисляйки си желание точно в 00:00 часа или да очакваш, че нещо ще дойде в живота ти от спусни Боже. Хората вярват, че глупости контролират животите им, защото се съмняват в собствените си способности и бягат от отговорност за собствените си животи и решенията, които взимат в тях. Да, има неща, които не зависят пряко от нас, както и такива, които изобщо не зависят, тях трябва да приемем. Защото да мислиш, че светът се върти около теб и имаш контрол над всичко е леко нездравословно. Но също толкова вредно е и да смяташ, че нищо не зависи от теб.

 Напълно нормално е да има някаква закономерност между движението на небесните тела, тяхната подредба и живота на Земята. Но сериозно ли си мислите, че някой с точност може да отгатва кое, какво означава и какво ще се случи точно днес на милиони хора. Както казва дядото от рекламата на „Космодиск“- „ малко съм скептично настроен“, че всякакви вестници, списания и сайтове са достоверни източници и могат да ви казват дали днес трябва да пътувате, да вървите пеша или да не ходите до тоалетна. Съвсем друг е въпроса, че ако в действителност вярвате силно в нещо, вие настройвате мисленето си и сами решавате, че днес денят ще е хубав или лош. Тук вече говорим за така наречените самореализиращи се пророчества.

 „Така било писано“ е най-често израз на религиозните хора, демонстриращ слабост. Всъщност, никъде нищо не е написано. Човек в доста голяма степен сам е ковач на съдбата си. Щом вярвате в Господ, вярвате, че има и Ад и Рай. Ако нещо е „писано“ и съдбата на човек е предварително предопределена, какъв е изобщо смисъла от живота, щом още с раждането ни се знае дали душата ни ще отиде в Ада или Рая. Господ ни е дал свободата да избираме какъв живот да водим и едва тогава всеки отива където си е заслужил, нищо не се знае предварително.

 Идва ред и на прословутото целуване на телефон, носене на медальон и всякакви вълшебни предмети и изпълняване на ритуали, сбъдващи желания. Честно, ако сте с наднормено тегло по-добре отидете във фитнеса или започнете да се занимавате с някакъв спорт, вместо да си пожелавате, че един ден ще бъдете във форма. Ако не сте щастливи, направете нещо за да сте. Ако не сте доволни от сегашната си работа, напуснете.  Наистина всяко нещо, което искате да постигнете в живота започва с желание, намерение, визия, но съвсем не свършва до там. Единствено действието може да промени нещо.

За да бъда честен, смятам, че носенето на „късметлийската фланелка“ на изпит или кръстосването на пръсти, когато играе любимия ви отбор е нещо безобидно. Но, когато живеете живота си умишлено взимайки ирационални решения, тогава говорим за сериозен проблем.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 187763
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930