Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2015 19:24 - Мачът на мечтите
Автор: borlinov Категория: Спорт   
Прочетен: 1158 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.05.2015 19:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Мачът на века! Милиони фенове на бокса по целия свят тръпнат в очакване. Флойд Мейуедър  се изправя срещу Мани Пакяо. Двама страшно добри боксьори, доминиращи в по-леките категории. Хора, които успяха да направят така, че тежката категория да отстъпи дългогодишната си хегемония. Мачът е най-интересният в последните 20 години и може би в идните 20. Мач на рекордите! Приходите, от който достигат 300млн. долара без да включваме предоставянето на международните права и парите от билети. Не можем да твърдим, че това е най-великият мач в историята, тъй като според феновете битката между Мохамед Али и Джордж Форман в Заир си остава над всички.

 Толкова много въпросителни и неизвестни! Двама боксьори, които се различават не само по стил на провеждане на мачовете и като специфични качества, но и като характери, поведение, мислене, ценностна система  и начин на живот извън ринга. Към всичко това добавяме и дългогодишното очакване това събитие да стане факт. Най-голямото препятствие беше, че двамата имаха договори с конкурентни телевизии. И все пак толкова ли са различни двамата? ДА!

 Професионалната визитка на Мейуедър е малко по-впечатляваща, числата казват всичко. 47 мача, 47 победи, от които 26 с нокаут. Флойд е печелил 10 титли в 4 различни категории. Мачовете  си подготвя тактически перфектно. Изпипва всичко до последния детайл. Сещам се за един документален филм, който гледах за него. В дома си имаше една витрина със скъпи вина. Един човек ги беше наредил, но когато Мейуедър видя витрината, гледката никак не му се хареса. Гърлата на бутилките трябвало да сочат наляво, когато застанеш срещу тях, а не надясно. И етикетите трябвало да се виждат. Той е перфекционист във всяко отношение. Най- голямата му сила на ринга е безпогрешната защита. Тя е останала от баща му Роджър Мейуедър. По време на мач Флойд поема много малко чисти удари, от там идва и прякорът му „красивото момче“, а боксьорите с красиви лица са малко. Това говори само за това, колко добър е американецът. Като характер той е арогантен и самоуверен, обсебен е от парите, материалните придобивки и, разбира се, ежедневните тренировки. Понякога дори става в 3 през нощта за да тренира.

 Мани Пакяо няма нищо общо със съперникът си. Единствената прилика между тях е, че са изключителни състезатели. В кариерата си филипинецът има 57 победи, 5 загуби и 2 равни. И ако за последно Флойд Мейуедър е губил през 1996-та година, от българинът Серафим Тодоров( на аматьорско ниво, Олимпиадата в Атланта), Пакяо усети вкуса на загубата през 2013г. Тогава той бе победен от Хуан Мануел Маркес. Въпреки това успя да се завърне подобаващо на ринга. Мани Пакяо е бил шампион в 8 различни категории, което го прави единствен в историята с такова постижение. Той провежда мачовете си на по-високо темпо от Флойд. В последния си мач филипинецът има средно 60 удара на рунд, при Мейуедър ударите са 30. Най-голямото оръжие на Пакяо със сигурност е убийственото темпо, което налага, въпреки че Флойд е доказал, че физическата му подготовка е невероятна.

 Двамата са коренно различни и като хора. Ако Флойд обича да седи на златен трон, заобиколен от жени, неговият съперник седи и изнася речи на 15-я филипински конгрес. Когато говорим за жени, американецът наскоро качи снимка в социалните мрежи, на която се виждаше как е разхвърлял пари по пода, а две момичета ги събираха. Победителката трябваше първа да събере 100 000 долара. Пакяо пък качи снимка във Фейсбук, на която майка му го целува и му дава благословията си. Те се различават и по това какви подаръци правят. Флойд подари за рождения ден на сина си златно „Бентли“, а Мани подари огърлица на майка си, за нейния рожден ден. Мейуедър обича да седи в хотелска стая и да брои парите си, Пакяо обича да брои цветя, които феновете му са подарили. Свободното си време също прекарват по различен начин. Единият лежи върху пари и се завива с тях, докато другият е обгърнат от прегръдките на жената и децата си. Преди няколко години, когато само се говореше за евентуален мач филипинецът искаше всичките пари от приходи, да отидат за благотворителност. А американецът гледаше така да дели печалбата, че да вземе максимално много. В крайна сметка се договориха парите от билети да отидат за нуждаещите се, което все пак е някакъв компромисен вариант.

 В живота си е по-добре да строим мостове, а не прегради, но между тези двамата мост не може да съществува.  Твърде различен стил на игра, твърде различен начин на живот, твърде различна философия. Единственият начин да са заедно е на ринга, един срещу друг, в яростна и динамична схватка. И нека по-добрият победи!

 

 

           



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borlinov
Категория: Спорт
Прочетен: 187846
Постинги: 70
Коментари: 55
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930